Despre denim as putea sa scriu romane…E materialul meu preferat si este nelipsit din garderoba inca de mica, atunci cand ai mei mi-au adus o fusta de blugi din strainatate, care desi la momentul respectiv imi era cam mare, am avut grija sa o port pana prin Generala :))

Fusta din denim, geaca si evident jeansii nu mi-au lipsit niciodata din dulap!

Blugi, denim, jeans…Cum se zice corect?

Denim-ul este, de fapt, materialul din care sunt confectionati jeansii.

Denumirea “denim” provine din numele unei tesaturi  numite “Serge de Nîmes”, realizată initial în Nîmes, Franta, de aici “de Nîmes” – “denim”. Tesatorii din Nîmes au incercat sa reproduca bucata de bumbac realizat in orasul Genova, in Italia, dar fara noroc. Cu incercari si erori, au dezvoltat o altă tesătură  care a devenit cunoscuta sub numele de denim. Acesta era un material textil din bumbac, in care batatura trecea pe sub doua sau mai multe fire de urzeala. Firele de razboi au fost vopsite in indigo, in timp ce firele de batatura au rămas alb, ceea ce a dat denim-ului combinatia de culori albastru si alb. Denimul este foarte durabil si de aceea a fost folosit de oameni care aveau nevoie de haine rezistente.

Jeansii sunt pantalonii confectionati din denim. Au fost inventati de catre celebrul Levi Strauss, in parteneriat cu Jacob W. Devis.

Jeansul este numit dupa orașul Genova din Italia, un loc unde a fost fabricat materialul de bumbac, numita fie “jean”, fie “jeane”. Levi Strauss era cel care comercializa bucata de bumbac pe care Jacob W. Davis, croitor din Nevada, a cumparat-o de la el si din care confectiona diverse articole cum ar fi corturi, paturi de cal si carute de vagon. Intr-o zi, un client a comandat o pereche de pantaloni care sa fie foarte rezistenti. El i-a facut din denimul pe care l-a cumparat de la Levi Strauss & Co si le-a intarit rezistenta prin plasarea niturilor de cupru in locurile in care pantalonii se rup cel mai mult. Cand a vrut sa ii patenteze, i-a scris lui Levi Strauss si au devenit parteneri. Au deschis o fabrica mai mare si asa s-au nascut jeansii.

Primul model de jeansi de femei apare abia in 1935,  Lady Levi’s.

“Blugi” este termenul romanesc folosit pentru “jeansi”, fiind  o abreviere din engleza a cuvantului “blue-jeans”, denumire sub care se gaseau “jeansii” avand in vedere culoarea lor albastra.

Look-ul “All denim” este in tendinte si anul asta, iar eu azi, am pentru tine o propunere de all denim, in care am folosit si tehnica suprapunerilor, mai ales ca vremea a fost destul de capricioasa in ultimele zile…

Geaca de blugi se afla printre noile mele achizitii din sezonul asta si a devenit in scurt timp preferata mea! Anul acesta se poarta gecile din denim supradimensionate asa ca a fost un articol must-have pe lista mea de shopping. Gecile supradiemnsionate ofera un aer relaxant tinutei si sunt foarte comfortabile.

Pantofii sunt si ei achizitie noua si i-am folosit in aceasta combinatie pentru a da tinutei un aer usor elegant. Genul aceasta de pantofi, fie intr-o culoare puternica, fie puternic accesorizati, vor reusi intotdeauna sa resusciteze pana si cele mai plictisitoare combinatii.

Denimul poate fi purtat cu aproape orice fel de alte materiale si culori…este cel mai cunoscut si folosit material din lume, asa ca atunci cand alegi o piesa din denim nu vei da gresi niciodata!

Spor la shopping!

SHOP THE LOOK:

Denim Jacket: Bershka

Jeans & Choker: Stradivarius

Shirt, top & shoes: ZARA

Bag: Michael Kors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *